Rețete de post delicioase. Cum să prepari mâncare de urzici

de: Elena
19 03. 2021, 14:15

Primăvara oferă o multitudine de verdețuri proaspete și sănătoase, numai bune de gătit mâncăruri absolut delicioase. Banala urzică este una dintre acestea, cu nenumărate beneficii pentru sănătate! 

Urzica este o plantă perenă originară din Europa, Africa de Nord și anumite zone din Asia. Treptat, a devenit din ce în ce mai populară, fiind consumată pe întreg globul, datorită beneficiilor sale, dar și gustului aparte.

Ingrediente pentru 2 porții de mâncare de urzici:

3 grămezi de urzici
1/2 ceapă
3 căței de usturoi
1 lingură cu făînă
250 mililitri de lapte/apă/apă în care au fiert urzicile
1 1/2 linguri de ulei
un praf de sare
piper negru proaspăt măcinat

Mod de preparare:

Se curăță urzicile de firele de iarbă care au rămas de la cules și de frunzele mai urâte. Se spală în câteva ape și se pun într-o oală cu apă pusă la fiert în prealabil. Se lasă să dea în clocot de 2-3 ori, se scurg de apă și se toacă mărunt. Între timp, se toacă și jumătatea de ceapă, se curăță și se zdrobește usturoiul și le călim câteva minute la foc mediu, într-o tigaie cu o lingură și jumătate de ulei. Când încep să se înmoaie, dăm focul la mic, adăugăm făina și amestecăm până devine omogenă compoziția.Turnăm laptele, apă în care au fiert urzicile sau apă simplă și amestecăm din nou. Se mai lasă câteva minute la foc mediu, până începe să fiarbă și se adaugă urzicile. Se mai lasă mâncarea de urzici la foc mediu pentru aproximativ 10 minute și este gata.

Sfat pentru atunci când preparăți mâncare de urzici cu usturoi și nu doriți să fie de post: Puteți adăuga puțînă smântână la sfârșit, pentru o textură mai cremoasă.

Ciorbă de urzici

Ingrediente:

400 de grame de urzici
un morcov
2 legături de ceapă verde
o legătură de usturoi verde
o legătură de leurdă
o rădăcina de pastarnac
50 de grame de orez cu bob rotund
2-3 linguri de ulei
500 de mililitri de borș sau sucul de la o lămâie, după gust
sare și piper

Mod de preparare:

Fierbe urzicile, strecoară-le și păstrează apă.
Toacă morcovul, pastarnacul și ceapă verde, pune uleiul la încins într-o oală, adaugă apoi legumele tocate și călește-le la foc mic.
Adaugă orezul și prăjește pentru încă două minute.
Adaugă apă rămasă de la oparirea urzicilor și puțină sare și lasă fiert pentru aproximativ 12 minute.
Adaugă apoi urzicile tocate și mai lasă să fiarbă încă cinci minute.
Adaugă borșul și mai lasă la fiert încă un minut.
Toacă la final usturoiul verde și leurdă, oprește focul și adaugă-le peste ciorbă

Beneficiile urzicilor

În ciuda faptului că înțeapă, urzicile pot fi consumate în siguranță dacă sunt pregătite corect, având numeroase beneficii pentru sănătate. Urzicile pot fi consumate în diferite preparate, dar și că supliment nutritiv sau sub formă de ceai.

  • Reduc inflamatiile – urzicile conțîn compuși care pot ameliora inflamatiile și calmă durerile.
  • Reduc tensiunea arterială – urzicile stimulează producția de oxid de azot, care ajută la dilatarea vaselor de sânge, dar și la reglarea bătăilor inimii, favorizând astfel echilibrarea tensiunii arteriale.
  • Ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge – un studiu desfășurat pe o perioada de trei luni, la care au participat 46 de persoane, a arătat că o doză zilnică de 500 de miligrame de extract de urzică poate scădea în mod semnificativ zahărul din sânge.
  • Tratează afecțiunile cutanate – cremele pe baza de urzici pot ajută la tratarea rănilor sau arsurilor.
  • Previn anemia – datorită continului ridicat de fier, consumul de urzici este benefic pentru a trata sau preveni anemia.
  • Tratează alergiile – extractul de urzică poate inhibă producția de histamină, compus care declanșează simptomele alergiilor, precum strănut, mâncărimi la nivelul pielii sau congestie nazală.
  • Mențin sănătatea ficatului – proprietățile antioxidante ale urzicilor pot ajută la protejarea ficatului.

Sursa foto: Pixabay